dinsdag 2 juni 2015

Energielabel

Onze nieuwe huis heeft volgens de website zoekuwenergielabel.nl een voorlopig energielabel A. Dat is fijn, want daardoor krijgen we bij de Triodos een lage rente. Als we dit aangeven bij de notaris tijdens het tekenen van het voorlopig koopcontract, zijn zowel de makelaar als de notaris verontwaardigd. Het energielabel stelt niks voor, en om daar zoiets belangrijks als een rentepercentage aan te hangen is in hun ogen onzin. Zowel de check als de toekenning werken niet, en het uitdelen van de voorlopige energielabels en het definitief maken daarvan, heeft de ambtenarij door de grote vraag behoorlijk ontzet.

En daar komen wij ook achter. De woning blijkt namelijk energielabel E te hebben, een tegenvaller die door de huidige eigenaresse nog verzacht wordt tot label C, maar geen A. Het appartement is in 2006 grondig gerenoveerd, heeft HR+ glas, een nieuwe ketel, vloer- en plafondisolatie en gevelisolatie. Ik heb echt geen idee hoe we daar ooit een A van zouden kunnen maken. Als consument verwacht je dat de gegevens op de website juist zijn, zeker omdat we daar in onze berekeningen van uitgaan.

Het is een nobel streven van Triodos om een incentive te geven je huis beter te isoleren, maar het energielabel is volgens mij niet het juiste middel daarvoor. Zo'n energielabel stelt blijkbaar niet zo veel voor. Evengoed willen we ondanks de hogere rente nog steeds onze hypotheek bij Triodos afsluiten en ik ben benieuwd naar het adviesgesprek!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten