donderdag 4 juni 2015

Energieprestatierapport

Gisteren waren Kees en ik bij Triodos in Zeist voor een hypotheekadviesgesprek. Natuurlijk kwam het gesprek al snel op het energielabel en onze frustratie daarover.  Op twitter had ik al een aardige discussie gehad met @triodos en @bouwmanenergie hierover, dus ik was benieuwd hoe het dan echt in elkaar zit.

Dat bleek een aangename verrassing: het energielabel dat via de overheid verstrekt wordt, werd door hen luchtig van tafel geveegd. Te fraudegevoelig en te summier. Triodos wil een energieprestatierapport door een onafhankelijk adviseur. Dit rapport toetst op ruim 120 criteria, en het energielabel op 9. We hebben nog geen idee in welke categorie ons nieuwe appartement gaat vallen - alleen nieuwbouwhuizen vallen meestal in A of B en maar 2% van de huizen in Nederland heeft energielabel A. Maar we hebben nu wel de zekerheid dat de toetsing grondig gebeurt.

De keuring van het huis wordt vergoed door Triodos, en we krijgen er een verduurzamingsadvies bij. Op basis van dit advies kunnen wij ons huis aanpassen om nog energiezuiniger te zijn, en als dat een hoger label oplevert, gaat onze rente alsnog omlaag.

Het was een erg prettig gesprek en Kees en ik gingen met een goed gevoel weer naar huis. Nu maar wachten op de offerte!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten