donderdag 31 maart 2016

Experiëntalisten

"Doen" of "hebben" is voor ons al lang geen moeilijke keuze meer. Deels bepaald door de omgeving; in een klein huis kunnen we gewoon niet zo veel kwijt. Maar voor het grootste deel een bewuste keuze; we investeren liever in ervaringen dan in spullen.

Dat lijkt een opkomende trend volgens James Wallman, die het boek "Ontspullen; meer leven met minder" schreef. Ik mocht de pdf lenen van Gerhard Hormann (weer netjes teruggegeven hoor) en heb het boek in één adem uitgelezen. Het gaat precies over waar Kees en ik al een tijdje mee bezig zijn: waar worden we echt gelukkig van en hoe krijgen we dat voor elkaar? Wallman geeft een geluksformule die, en dat wisten we al, niet zo heel veel met spullen te maken heeft. Hij geeft een aantal voorbeelden van mensen die ofwel minimalist zijn (zo min mogelijk spullen) of heel klein gaan wonen, of zich terugtrekken op het platteland, of gewoon genoegen nemen met minder werken en daardoor minder geld, omdat ze hun tijd liever aan leuke dingen willen besteden. Dat klonk mij bekend in de oren!

Volgens Wallman gaan de experiëntalisten een grote opkomst beleven: mensen die bewust kiezen voor ervaringen. Ze wijzen echter spullen niet af zoals de minimalisten, maar zorgen dat deze spullen bijdragen aan hun levensgeluk (zoals instrumenten voor een muzikant, of een fijne laptop voor een schrijver ;-)) Het is een mooi betoog voor het starten van je zoektocht naar wat je echt gelukkig maakt, en alles uit je leven verwijderen dat daar niet aan bijdraagt. Simpel eigenlijk he?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten