vrijdag 29 mei 2015

Het vijf-jarenplan

Ons plan om goedkoper te gaan wonen roept bij sommige vrienden nog wel verbazing op. Maar als Kees zijn vijf-jarenplan uitlegt, begrijpen ze ons veel beter. Het blijft een ambitieus plan en ik vraag me af of veel mensen in onze voetsporen zullen volgen, maar het is briljant in eenvoud. En het gaat uit van een wel heel aantrekkelijk einddoel, dus er zit veel energie bij ons om het waar te maken! Het mooie van dit plan is dat het ons helemaal onafhankelijk en vrij maakt van de oude economie, waar geld steeds weer de spil rond alles is. Steeds harder werken om geld te verdienen om dingen te kopen die je niet nodig hebt - waanzin.

Het vijf-jarenplan is een stappenplan om over 15 jaar in ons droomhuis te wonen met woonlasten van hooguit enkele honderden euro's per maand. Dat doen we door te starten met een lage hypotheek en dus lage maandlasten, in een huis dat voor vijf jaar aan onze wensen voldoet. Door vervolgens vijf jaar lang flink af te lossen op dat huis, zijn we aan het einde van stap 1 hypotheekvrij. We hebben dan de waarde van dat huis, plus een nieuwe lage hypotheek om ons volgende huis te kopen - beter dan de vorige, en met dezelfde lage maandlasten. Ook hier gaan we weer zo snel mogelijk op aflossen, om dan vijf jaar later... je raadt het al; ons nieuwe huis te kunnen kopen op dezelfde manier.

En dan zitten we genoeglijk in ons droomhuis, op zondagochtend, met koffie op bed, en mijmeren vol liefde dat we toen, niet eens zo lang geleden, de beste beslissing ooit hebben gemaakt....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten