vrijdag 26 augustus 2016

Huishoudelijke apparatuur

Onze wasmachine is meer dan tien jaar oud en loopt nog als een zonnetje. Ik draai mijn wasjes op lage temperatuur, met volle trommel en op een kort programma. Ik dacht dus heel duurzaam bezig te zijn, maar niets is minder waar, volgens Milieucentraal.

Oude apparaten zijn energieslurpers en grootwaterverbruikers, zeggen ze.
"Vaak wordt ten onrechte gedacht dat een apparaat met label A of A+ ook al heel zuinig is. Dit klopt niet bij koelkasten, vriezers, vaatwassers en wasmachines. Daar is A+ tegenwoordig zelfs het slechtste label op de markt."

Oeps. Ik denk dat onze wasmachine A+ niet eens haalt. Maar weggooien en een nieuwe kopen is toch ook een enorme aanslag op het milieu? Inderdaad, en daarom hebben we niet voor een nieuwe wasmachine gekozen, maar gaan we er eentje leasen via Bundles. En ook maar gelijk een nieuwe vaatwasser, want deze is ook al tien jaar oud en begint binnenin te roesten. De oude machines zijn opgehaald en worden duurzaam verwerkt, en de levenscyclus van onze nieuwe machines zijn zo goed als circulair. Ik ben benieuwd of ik het nog ga merken in water- en stroomverbruik!


dinsdag 23 augustus 2016

Nieuwe kat

We hebben er sinds kort een kat bij. Pluis Istar moet nog een beetje aan haar wennen, maar ze tolereren elkaar. Pluis Mani, de nieuwe kat, was erg bang in het begin, maar nu voelt ze zich al helemaal thuis. Van een boerderij waar je verwaarloosd wordt, naar een Amsterdamse bovenwoning is nogal een stap, maar ze went snel.


Wat ik merk, behalve dan de toegenomen gezelligheid, is ook een toegenomen hoeveelheid spullen, en daarmee ook afval. Ik koop duurzaam kattengrit, en goed voer waar ze maar weinig van nodig hebben. Maar plots staat er ook een extra krabpaal, slingeren er pluchen muisjes rond (nooit heel lang; ze worden vakkundig gesloopt) en moet ik nu ook onder de kast stofzuigen omdat Mani daar haar favoriete plekje van heeft gemaakt. Twee keer zo vaak de kattenbak verschonen, twee keer zoveel voer (we zijn overgestapt op grotere zakken...) en twee keer zoveel haar opzuigen.

Ik vind het heerlijk, al die pluizen om me heen, en geniet van zowel de knuffels als de eigenzinnigheid wanneer ze kattenkwaad uithalen. Toch vraag ik me af of je huisdieren ook nog kunt verduurzamen. Wat zou ik kunnen doen om minder afval te hebben?

woensdag 17 augustus 2016

Bij de tijd

Sinds kort heb ik een horloge. Voor de meeste mensen zal dit geen openbaring zijn, maar voor mij is het een grote stap. Ik werd namelijk altijd heel nerveus van horloges, van de mogelijkheid om elk moment de tijd te weten. Ik liet mij daar dan compleet door leiden, dus het afdoen van het horloge, ruim vijftien jaar geleden was toen ook een grote stap.

Ik weet niet of het nu anders zal zijn. Ik heb eerst 'geoefend' met het horloge van een vriendin, bedacht dat het niks voor mij was en toen ik 'm weer teruggegeven had bleek ik toch de hele tijd weer op mijn pols te kijken. Daarom heb ik via Marktplaats een horloge gekocht dat je met de hand op moet winden en dat ouder is dan ikzelf. Die zal dus ook nog wel even meegaan ;-)

De belangrijkste reden dat ik weer een horloge wilde, is dat mijn tijdsbesef veranderd is sinds ik zelfstandige ben. Eerder had ik de structuur van het werk, met vaste tijden voor overleg, lunch, reistijd... Nu heb ik dat niet meer en merk ik steeds vaker dat mijn besef van tijd ofwel weg is (flow heet dat, heerlijk) ofwel mij op het verkeerde been zet (een glazige blik als de kassadame mij goedemiddag zegt, terwijl ik er van overtuigd ben dat het ochtend is). Ik hoop dat een horloge mij daarbij gaat helpen: een soort structuur bieden waar ik op kan vertrouwen, zoals ik in loondienst kon vertrouwen op de regelmaat van de vergaderingen. Ik ben benieuwd!

maandag 15 augustus 2016

Schoonmaken

Laatst had ik met iemand een gesprek over duurzaam schoonmaken - duurzaam in de zin van milieuvriendelijk want het duurt nooit langer dan enkele minuten dat een huis helemaal schoon is. Niet zo duurzaam dus ;-) Maar je schoonmaakmiddelen kunnen wel een wereld van verschil maken.

Mijn drie favorieten zijn azijn, baking soda en...wodka. Die laatste is fantastisch om muffe geurtjes te verwijderen uit matrassen, vloerkleden of kleding. Het doodt alle bacteriën en de alcohollucht vervliegt gelijk. Ik heb een fles overgegoten in een lege spuitbus van ecover, en die staat binnen handbereik. Muffe luchtjes in kasten of koelkasten krijg je trouwens beter weg met een bakje baking soda.

Eigenlijk zouden deze drie middelen genoeg moeten zijn, maar ik ben zo'n tut die pas vindt dat het fris en schoon is als alles naar lavendel ruikt, dus heb ik ook nog ecologische allesreiniger en speciale wc-reiniger. Maar verder is mijn keukenkastje redelijk leeg. Toch weer een kwestie van 'genoeg' :-)

woensdag 10 augustus 2016

Inspiratie

Vorige week hebben Kees en ik een hele ochtend doorgebracht in de Centrale OBA, om heerlijk tussen al die boeken rond te snuffelen. Ik ging met een flinke stapel boeken weer naar huis en ik ben lekker aan het lezen nu. Een boek dat ik al een tijde wilde lezen was Word Optimist! van Leo Bormans heb ik al uit, en de Crisis Survivalgids van Saskia Scheerlinck heb ik net uitgelezen.

Dat laatste boek is eigenlijk vooral een bevestiging dat we al op de goede weg zitten. Zij geeft tips om meer geld te besparen en meer tijd over te houden, en doet dat vooral door op te ruimen (downsizen) en minder te kopen (consuminderen). Dat geldt ook bij haar niet alleen voor spullen, maar ook voor verplichtingen. Eigenlijk komt haar boek neer op een mooie uitspraak van Gerhard Hormann: "Vrijheid is een lege agenda en een leeg verlanglijstje." Ik ben het daar helemaal mee eens (al heb ik beide nog niet écht...) en vind het boek daarom een mooie inspiratie voor onze manier van leven.

maandag 8 augustus 2016

Waterverbruik

Voor een onderzoeksbureau heb ik vorige week mijn waterverbruik bijgehouden. Ik dacht dat we het redelijk zuinig deden, maar toch was het eindresultaat nog wel confronterend. We hebben gemeten dat er per minuut bijna 14 liter water uit de douchekop stroomt, wat betekent dat ik met mijn razendsnelle douches 's ochtends toch een kleine 30 liter drinkwater door de afvoer spoel. En als ik mijn haar was (2 à 3x per week) bijna het dubbele. Oeps.

Ook heb ik een hele dag bijgehouden hoe vaak en hoe lang ik de keukenkraan (5,6 liter per minuut) open heb. Dat is best vaak. Even iets omspoelen, een glas water drinken, een pan vullen voor de pasta... En dan reken ik nog niet eens het indirecte waterverbruik. Mijn geliefde kopje espresso vraagt maar een klein beetje water om het te zetten, maar de productie van de koffiebonen vraagt per kopje 140 liter. Gelukkig is dat niet allemaal drinkwater. Evengoed was het aan het eind van de week wel even schrikken: bijna 1300 liter met z'n 2-en...  Zo'n onderzoek om in te vullen maakt je wel veel bewuster van je gedrag!

maandag 1 augustus 2016

Supergroen?

Een paar dagen geleden las ik het boek "Groen Doen" van Marie-Claire van den Berg. Het was heel leuk en herkenbaar geschreven: de dilemma's waar zij tegen aan loopt heb ik ook. Daarnaast bood het boek veel inspiratie over groen leven. Zo ben ik er achter gekomen dat er op dat gebied bij mij nog veel te verbeteren valt. En terwijl ik het las vroeg ik me ook af: 'Zou ik dat willen?'

De echt groene keuzes van Marie-Claire vragen namelijk veel. Meer dan ik tijdens het lezen zou willen investeren. En toen ik het boek uit had en dichtklapte, was mijn conclusie dat ik het voor mij op dit moment goed genoeg doe. Er is altijd ruimte voor verbetering, maar belangrijker voor mij is ruimte om lekker te leven. Laat mij maar een vrolijk licht groen kleurtje zijn in plaats van diepdonkergroen. Ik koop minder en bewust, let op energie en water en reis zo milieuvriendelijk mogelijk. Maar zelf mijn cosmetica maken, bij ieder visje vragen wat de herkomst is en actie voeren bij niet-groene bedrijven... Nee bedankt. Misschien over een jaartje ;-)